pluspunten

Deze trainingen vervangen een echte oriëntatietraining natuurlijk niet maar ze kunnen wel helpen om bepaalde domeinen aan te scherpen. Voor de kleinsten gaat dit over de kennis van de symbolen en het begrijpen van de kaart, voor de ervaren lopers gaat dit over het begrijpen van het reliëf, het zien en onthouden (memorisatie) van details, enz. De oefeningen beginnen steeds eenvoudig en evolueren naar heuse uitdagingen. Bovendien kunnen er heel wat kilometers afgelegd worden, individueel of in groep, waarbij een saaie looptraining een boeiende bezigheid kan worden.

De oefeningen zijn motiverend en leuk om te doen. Ze helpen jongeren om de periode door te komen waarbij trainen een dagelijkse verplichting wordt en de zin om te blijven oriënteren afneemt.

De oefeningen van één bepaalde reeks of van de verschillende reeksen hoeven niet noodzakelijk allemaal na elkaar uitgevoerd te worden. Een keuze kan gemaakt worden in functie van de leeftijd en de vaardigheden van de lopers. Het is ook mogelijk om van een bepaalde reeks een aantal oefeningen te doen tijdens één training en later (weken, maanden, …) de draad terug op te nemen met de andere (moeilijkere) oefeningen.

Sommige oefeningen kunnen ook gebruikt worden als opwarming.

Bij zeer slechte weersomstandigheden kunnen de oefeningen ook binnen gedaan worden.

 

Terug Het concept