Voor scholen

Go4orienteering is een vereniging zonder winstoogmerk (vzw) met als hoofddoel bewegen in het algemeen en het oriëntatielopen in het bijzonder te promoten. Hiervoor werden de afgelopen jaren al meer dan 1300 oefeningen ontwikkeld en dit aantal groeit voortdurend. Deze oefeningen zijn speels maar toch uitdagend, kant en klaar, geschikt voor jong en oud. De oefeningensets bevatten basis- en competitieve oefeningen en ook aflossingen. Door het systeem met oplopende moeilijkheidsgraad (1 -> 6 sterren) kan iedereen op zijn tempo evolueren.

De oriëntatiesport naar de scholen brengen was de initiële opzet. Zoals de meeste sporten heeft de oriëntatiesport een acuut gebrek aan jongeren. Maar, veel leerkrachten weten niet goed wat oriëntatielopen nu eigenlijk is. Ze denken direct aan een bos en aan iemand die de les in hun plaats kan geven. Slaag je er al in hen te overtuigen dat je oriëntatielopen ook op school kan doen, dan vragen ze jou om een kaartje te tekenen en enkele oefeningen te maken. Op deze manier kan je wel enkele scholen per jaar doen, maar het is geen structurele oplossing.

Zo is het idee gegroeid om een standaard set oefeningen te maken die bruikbaar is op elke school en die geen kaart van het schoolterrein vergt. Deze kaart kan er natuurlijk nog in een tweede stap komen maar ondertussen kan er gestart worden met elementaire oefeningen. Je vindt wel voorbeelden in boeken of op het internet, maar je moet de oefeningen nog steeds analyseren en wel zelf maken. De oefeningenset van Go4orienteering maakt daar een einde aan. De oefeningen zijn kant en klaar, direct bruikbaar en aangepast aan de schoolse omgeving. De veiligheid en respect van de tijdslimiet zijn gegarandeerd!

Er zijn steeds meer oefeningen bij gekomen en steeds meer technische vaardigheden komen op een eenvoudige manier aan bod. Aanvankelijk gaat het over het georiënteerd houden van de kaart, voor je uit werken (steeds achter de kaart staan) en contact houden met de kaart. Maar, de oefeningen kunnen ook gebruikt worden om de routines aan een post in te oefenen (snel weg aan de post, weten in welke richting te vertrekken), kaart lezen al lopende, vooruit te kijken en vooruit te werken (problemen oplossen op voorhand), enz.

egs_front

Wanneer de leerlingen de oefeningen goed onder de  knie hebben is de volgende stap een oefening op een kaart van de school of een nabijgelegen park. Het is immers een misvatting te denken dat een groot bos absoluut noodzakelijk is om aan oriëntatielopen te doen. Een park en zelfs een schoolterrein bieden een veilige omgeving, meestal goed afgebakend en zonder verkeer en zijn voldoende om de basistechnieken aan te leren. Voor een leerling is dit bovendien een gekende omgeving wat de drempelvrees doet dalen. Maar, noch van elk park, noch van elke school bestaat een kaart.  Go4orienteering biedt ook van het tekenen van een dergelijke kaarten aan en kan de leerkracht eveneens op weg helpen om de oriëntatiesport te onderwijzen of om eventueel meer of andere oefeningen uit te werken.

Door het veelvuldig gebruik van de oefeningenset werd ook duidelijk dat de set niet enkel voor scholen een oplossing is. Iedereen die bezig is met mensen te doen bewegen kan er nut van hebben. Dit is mede een van de redenen van de oprichting van de vzw Go4orienteering.

De Go4orienteering in-en outdoor oefeningenset wordt ondertussen al ruim 5 jaar gebruikt en het aantal gebruikers groeit nog steeds, voornamelijk via mond aan mond reclame. Go4orienteering is ook internationaal bekendheid aan het verwerven en is in gebruik in een tiental Europese landen en sinds 2014 ook in de USA. Met deze webpagina worden de eerste stappen gezet om deze unieke oefeningen aan iedereen kenbaar te maken en aan te bieden aan een zeer democratische prijs.

Met een minimum aan uitrusting is veel mogelijk!

 

wat bieden wij aan

In- en outdoor oefeningen

In- en outdoor oefeningen

Elke oefeningenset is kant en klaar voor gebruik, vraag weinig voorbereidingstijd en uitrusting, is gericht naar het uitdagen van jongeren maar geschikt voor alle leeftijden.
Read More
Simulatietraining oefeningen

Simulatietraining oefeningen

Lopen met een kaart is beter dan lopen zonder kaart. Deze oefeningenset maakt virtueel oriënteren mogelijk in uitdagende terreinen waarbij gelijktijdig een looptraining gedaan wordt.
Read More