het concept

Lopen met een kaart is beter dan lopen zonder kaart. Deze oefeningenset maakt virtueel oriënteren mogelijk in uitdagende terreinen.

De oefeningenreeks dient om iedereen tijdens een looptraining bezig te laten zijn met bepaalde aspecten van het oriëntatielopen. De oefeningen zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd. De loper krijgt op de startplaats een setje met opgavenkaartjes met daarnaast een oplossingenblad. Het aantal opgaven per setje is steeds 15.

omloopOp voorhand wordt een klein omloopje van bv. 150 meter uitgestippeld, met of zonder hindernissen. Deze afstand varieert in functie van het aantal opgaven van de set, de moeilijkheid van de oefening en de ervaring van de loper.

Aan de start wordt in sommige oefeningen eerst een rondje gelopen zonder kaartje (voorstart). Daarna krijgt de loper een opgavekaartje en loopt hij de lus. Terug aan de start vult hij de oplossing in op het antwoordblad en hij vertrekt voor de volgende lus. Na de laatste opgave volgt er in sommige oefeningen nog een laatste lus (eindsprint) zonder kaartje. De totale afgelegde afstand bedraagt gemiddeld 2500 à 3000 meter. Hoe hoger het tempo, hoe moeilijker de oefening. Als de loper moe wordt, wordt hij slordiger en durft hij te gokken. Concentratie tot het einde is noodzakelijk. Met deze oefeningen kan je hierop trainen.

De oefeningensetjes moeten wel steeds op nummer aangeboden worden, met de achterkant naar boven (anders klopt de oplossing natuurlijk niet).

Wij hanteren 5 moeilijkheidsgraden, aangegeven met een kleur: geel-groen-blauw-rood-zwart

Er zijn 2 types van antwoordkaartjes. Ofwel onder de vorm van meerkeuzevragen en de loper moet gewoon de juiste oplossing omcirkelen, ofwel onder de vorm van kaartuittreksel waar een volgweg of een postenlocatie op getekend moet worden.

Bij elke oefening hoort ook een oplossingenblad. Als de oefening in groep gedaan wordt kan er natuurlijk een nabespreking volgen. Tijdens één training kunnen meerdere oefeningen gedaan worden maar met een goede opwarming en cool down volstaan 2 à 3 oefeningen om aan voldoende afstand en eventueel aan een hoge intensiteit te geraken.

Het is ook mogelijk een deel van de oefeningen te doen met SPORTident. Oplossingen worden aangeboden als xml files die ingevoerd kunnen worden in EasyGec

Terug Pluspunten